Flossing

A flossing egy rendkívül sokoldalú, elsősorban a mozgásszervi prevenció és rehabilitáció terén használt komplex fizioterápiás eljárás, amelynek része a floss szalaggal végzett kompressziós terápia, illetve a
flosstréning. 

A kezelés fő célja a mobilitás növelése, a fájdalom csillapítása és a szöveti letapadások oldása. A terápia során az egyes izmokat, ízületeket, fasciát egy speciális gumiszalaggal (floss szalag)
körbetekerjük (kompresszió), majd a kezelendő testrészt speciális gyakorlatokkal mobilizáljuk. Akut és krónikus sérülések, fájdalmak esetén egyaránt használható, az izom-és kötőszöveti egyensúly
megbomlását, az ízületek mozgásterjedelmének beszűkülését, a szövetek krónikus feszességét, az izmok gyengülését, sérülését, a különféle gyulladásokat, letapadásokat és fájdalmakat hivatott
csökkenteni.

Fájdalomcsillapítás: a flossing szalag felhelyezése során a bőrön stimulálja a bőr alatt lévő érzékelő sejteket (mechanoreceptorokat), amik megakadályozzák a fájdalom továbbvezetését a gerincvelő felé.
Ezzel a technikával a panasz már a következő napon enyhülhet vagy megszűnhet. Természetesen a tartós eredmény érdekében szükséges lehet további alkalmazása is.

Szivacshatás: azáltal, hogy nagy nyomású kompressziót hozunk létre, a nem kívánt, káros anyagok (gyulladásos faktorok) a nyirokrendszerbe kerülnek, így „megtisztul” az adott terület. Miután megszüntettük ezt a nagy nyomást, a hirtelen beáramló vér, illetve folyadék szinte azonnal kimossa, fokozva ezzel a hormon-, oxigén- és tápanyagok cirkulációját.

Blokkoldás: a flossingolással együtt végzett mozgás hatással van a fasciára, a bőr alatti kötőszövetre, az izmokra, csontokra és az ízületekre egyaránt. Nagy kompresszió hatására ezek elmozdulnak egymáshoz és a környezetükhöz képest is, mellyekkel feloldhatók az addigi beszűkülések, letapadások, amik hozzájárulnak a nagyobb mozgásterjedelem eléréséhez.

Javallatok:
– fájdalomcsillapítás
– szöveti letapadás, blokkok oldása
– megelőzés (prevenció)
– mozgás beszűkülés
– tenisz és golfkönyök
– kéztőalagút szindróma
– befagyott váll
– térd, boka, Achilles műtét

– ortopédia, reumatológiai problémák
– fizioterápia, gyógytorna mellé kiegészítő kezelés

 

Ellenjavalatok:
– nyílt sebek
– még meg nem gyógyult hegek
– pikkelysömör

– fertőzéses eredetű gennyes gyulladás
– trhombosis, vagy akut véna probléma
– artéria elzáródás
– véralvadásgátlók szedése
– krónikus szívprobléma és izületi gyulladás

– daganatos megbetegedés

– törések

– extrém nyiroködéma

– lázas megbetegedés

flossing kezelés, terápia